Zdrowe desery zamrażane? Dlaczego nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednak również wyśmienicie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w upalne dni.

Lody minimelts

Przepysznym, słodkim i odpowiednim też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z dobrą porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną dawką malin czy też jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To kapitalna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub ewentualnie z mieszanki. Pobocznym pozytywem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być na wskroś zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są olśniewającą przekąską w trakcie upalnych dni. Doskonale smakują mrożone maliny czy borówki, które nadzwyczaj łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu