Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga wielkiego trudu. z wizytą u baristy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film