Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich wariantów, które daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów i duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie jedzenie
Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. bianca restauracja kraków Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, tortellini, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film