Dania staropolskie bezustannie w modzie

Każda kuchnia cechuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to tylko pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, specyficznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak właściwie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film