Bardzo wielu ludzi stara się doceniać wyjątkowe jedzenie. Chcemy szukać doskonałych restauracji , ale też próbować nowych smaków, które pochodzą z różnych stron świata. Dlatego bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja oferująca sushi. Tego rodzaju przekąski bywają doceniane przez bardzo dużą grupę ludzi , dlatego też restauracje, które je oferują pojawiają się w wielu miastach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co spożywamy , a także gdzie jemy, więc często chodzimy do tego rodzaju restauracji. Dzisiaj coraz częściej smak i zapach z różnych krajów są dostępne bez większych trudności. W restauracji tego rodzaju można skosztować wspaniałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Niektóre osoby zaczynają delektować się posiłkami i pragną jak najczęściej mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Spożywanie posiłków nie jest w dzisiejszym świecie koniecznością, ale przyjemnością tak więc dobrze jest kosztować różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to dzisiaj bardzo często wybierane danie, które znajduje zainteresowane osoby w bardzo wielu miejscach na świecie. Sushi błędnie rozumiane jako potrawa z niepoddanej obróbce cieplnej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło metodę poddawania konserwacji ryb. Obecnie sushi można podzielić na dwie kategorie – dania dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji bardziej egzotycznej. Co stanowi różnicę? Głównie dobór części dania. Sushi tworzone jest z ryżu, odmiennych owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. Zależnie od upodobań jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub pozbawiona obróbki. Ryż za każdym razem jest jednakże ugotowany, a najpierw poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Wyróżniamy wiele rodzajów sushi, z uwagi na procedurę przyrządzenia oraz wykorzystane składniki żywnościowe. Do najczęściej spotykanych rodzajów dania zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego tworzy się owalne paluszki oraz kawałka ryby. Proces tworzenia maki polega na ułożeniu ryby oraz ryżu na płacie wodorostu oraz zwinięcie całej kompozycji. Potrzebne jest przy tym użycie specjalnej maty z bambusa. Jeśli jesteśmy przy temacie konsumpcji sushi – ważne jest tylko, by pochłaniać kawałki całe. Dlatego należy zwrócić uwagę, by potrawę podawać pokrojoną na małe porcje.