Nie możemy debatować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o żywności. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. Najbardziej kultowymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, lecz dania kuchni włoskiej są wybitnie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym rejonie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.
Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, aby stworzyć swoje przepisy kulinarne, dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a również inne artykuły, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować bądź też kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości składników, a nie technologiach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka mocno uwydatnia technikę.
dobra kuchnia włoska Kraków
Jakich składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz tanich warzyw. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami popularnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.