Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich dań.
Wino Hiszpania
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
wino bag in box
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara norma powiada, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.